Prezes Zarządu Polskiej Spółki Gazownictwa Jacek Podgórski odbył wizytę u francuskiego operatora systemu dystrybucyjnego gazu GRDF. Obydwie spółki w ubiegłym roku podpisały porozumienie o współpracy i od tego czasu systematycznie wymieniają się wiedzą i doświadczeniami, szczególnie w kwestiach związanych z dekarbonizacją sieci gazowej.
Celem wizyty było poznanie praktycznych aspektów francuskiego modelu zatłaczania biometanu do sieci gazowej. Program obejmował m.in. zwiedzanie przyłączonej do sieci GRDF biometanowni w Janze oraz stacji przepływu zwrotnego należącej do francuskiego operatora systemu przesyłowego GRTgaz. W ramach spotkań z przedstawicielami oddziału terytorialnego GRDF w Bretanii omówiono także procedury dotyczące zatłaczania biometanu do sieci oraz wyzwania związane z tym procesem w poszczególnych regionach.
Drugiego dnia odbyło się strategiczne spotkanie Prezesa Jacka Podgórskiego z Prezes GRDF Laurence Poirier-Dietz. Po nim zorganizowano warsztaty poświęcone ekonomicznym i technicznym aspektom przyłączania biometanowni, podczas których przedstawiono francuskie rozwiązania, które stworzyły sprzyjające warunki do dalszego wzrostu i transformacji tego sektora, w tym ramy regulacyjne oraz mechanizmy finansowe.
Obecnie do sieci GRDF przyłączonych jest 731 biometanowni, co odzwierciedla dynamiczny rozwój rynku biometanowego we Francji od 2011 r. Szczególnie intensywny wzrost tego sektora miał miejsce w latach 2018-2022, po wprowadzeniu tzw. „Prawa do zatłaczania biometanu”. Przyłączanie biometanowni stanowi kluczowy element strategicznego planu GRDF na lata 2024-2028, ukierunkowanego na dekarbonizację sieci gazowych.
Doświadczenia francuskiego operatora mogą stanowić wartościowy benchmark dla PSG, podkreślając znaczenie europejskiej współpracy w kształtowaniu możliwych kierunków zazielenia infrastruktury gazowej. Polska Spółka Gazownictwa chce w najbliższych latach realizować ambitne cele dotyczące przyłączania ciepłownictwa, energetyki zawodowej i biometanowni.
Źródło: Polska Spółka Gazownictwa sp. z o.o.